Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Η χώρα σε κενό εξουσίας


Άρθρο του Θανάση Γικόνογλου


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, με την ανοιχτή και δημόσια πρότασή του προς τον κ. Καραμανλή για άμεση διενέργεια εκλογών και συμφωνία για τη συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφαίρεσε και τα τελευταία επιχειρήματα από την κυβερνητική παράταξη.
Η Νέα Δημοκρατία, με την πρόταση Παυλόπουλου για τον εκλογικό νόμο, προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις, αδιαφορώντας για το πλήγμα που θα επέφερε στους θεσμούς μια τέτοια μεθόδευση.
Υπαινίχθηκε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ φοβάται τις εκλογές. Τώρα, πόσους έπεισε ο κ. Καραμανλής ότι δεν φοβάται τις εκλογές αρνούμενος τη δημόσια πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου;
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταθέτοντας αυτή τη πρόταση, δε στόχευε σε μικροκομματικά οφέλη ούτε να αποδείξει το αυτονόητο, ότι η Νέα Δημοκρατία δε θέλει να πάει σε εκλογές γιατί γνωρίζει ότι θα τις χάσει.
Ο Γιώργος Παπανδρέου στοχεύει στο μέλλον. Γνωρίζει ότι η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας παρατεταμένης κοινωνικής αναταραχής με την οικονομική κρίση να επηρεάζει πλέον μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Γνωρίζει ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κενό εξουσίας αφού ουσιαστικά η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή έχει αυτοκαταργηθεί. Πριν από ένα μήνα και πλέον αυτή η κυβέρνηση, ψήφισε ένα προϋπολογισμό που πλέον δεν υφίσταται και τελεί υπό πλήρη αναθεώρηση.
Αρνήθηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση ενός Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ευτέλισε μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είναι ο προϋπολογισμός, και σπαταλά τα τελευταία αναπτυξιακά αποθέματα της χώρας αφήνοντας ανυπεράσπιστη την Ελληνική οικονομία.
Η δαιμονοποίηση του κ. Αλογοσκούφη και η επίρριψη σε αυτόν των δεινών και των ευθυνών δεν πείθει.
Ο κ. Καραμανλής, μέσα στην κενότητα που χαρακτήρισε το διάγγελμα με το οποίο απάντησε στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, υποστήριξε ότι η κοινωνική αναταραχή υποκινείται από το ΠΑΣΟΚ.
Λάθος. Δικό του έργο είναι η κοινωνική αντίδραση και η αναταραχή. Οφείλεται στην κοινωνικά ανάλγητη πολιτική του, που χαρίζει τα κέρδη από το δημόσιο πλούτο στους λίγους και στέλνει το λογαριασμό στην κοινωνία.
Δικό του έργο είναι η «επανίδρυση» του Κράτους που μετατράπηκε σε κατάλυση του Κράτους Δικαίου και εξέθρεψε φαινόμενα καταλήστευσης της δημόσιας περιουσίας απαξιώνοντας την πολιτική ως έννοια. Οι μνήμες από την υπόθεση του Βατοπεδίου και των δομημένων ομολόγων είναι νωπές.
Η χώρα χρειάζεται μια άλλη πολιτική, μια άλλη κυβέρνηση. Γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πλέον να προσφέρει τίποτα στον τόπο και στους πολίτες.
Η πολιτική και κοινοβουλευτική της αδυναμία την περιορίζει σε ρόλο θεατή και αποφυγής κάθε πρωτοβουλίας υπό το φόβο των δημοσκοπήσεων ενώ την μετατρέπει σε έρμαιο εκβιασμών από τους βουλευτές της, όπως το πρόσφατο περιστατικό με τον Βουλευτή Λέσβου κ. Γιαννέλη.
Τη λύση την προδιέγραψε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία για να αναδειχθεί μια ισχυρή κυβέρνηση με όραμα και σχέδιο για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου